Iklan

Gambar Pilihan

Gambar Pilihan
9

Selasa, 27 Mei 2008

Kencing Tak Lawas

RASA hendak membuang air kecil berlaku apabila pundi kencing yang mengumpul air dalam keadaan padat. Mesej dari pundi kencing akan sampai ke pusat kawalan di otak seterusnya tindak balas dari otak akan ke pundi kencing semula dan pundi kencing akan melepaskan air kencing menerusi zakar.


Jika mesej untuk mengekalkan air kencing, maka pundi kencing akan mengawal air kencing sehingga satu waktu tertentu apabila pundi kencing amat padat, air kencing akan keluar.


Jarang berlaku pintu pengeluaran air kencing longgar. Jika itu berlaku air kencing akan sentiasa meleleh keluar. Apabila pintu tertutup, kemungkinan air kencing tercicir itu tiada.


Kulit di sekitar anggota sulit serta kulit di celah kelangkang ialah jenis kulit yang lembut dan sentiasa licin dengan bahan pelembap kulit semula jadi. Jika bahan pelembap itu kurang maka kulit menjadi kering dan terasa gatal. Jika digaru, kulit akan melecet dan boleh terdedah kepada kuman dan kulat.


Mustahak kulit bahagian itu sentiasa lembap dengan pelembap semula jadi atau disapu dengan losyen pelembap supaya tidak kering dan gatal.
Adakah masalah kesihatan mengganggu hubungan anda? Dapatkan tips, nasihat & panduan kesihatan secara PERCUMA

1 ulasan:

armouris berkata...

lagi info tentang kencing tidak lawas di SIHAT SELALU - Masalah Kencing Tidak Lawas

Iklan

IPMart Online Shopping
Belian dalam RM

Jom Borak


Free chat widget @ ShoutMix

Kerana Agama...

Kerana Agama...
Imam Nawawi