Iklan

Gambar Pilihan

Gambar Pilihan
9

Rabu, 9 Julai 2008

Adakan Anda Berdua Pasangan Serasi?Jika anda inginkan perkahwinan yg bahagia, carilah pasangan yang berbeza posisi dengan anda. Semakin jauh, semakin baik, "begitulah pendapat yang diberikan oleh Kevin Leman.
Pasangan yang urutan lahirnya bertolak belakang, biasanya saling menarik antara satu sama lain. Sehingga sangat baik dalam kehidupan perkahwinan.
Berikut adalah informasi mengenai kombinasi pasangan berdasarkan posisi mereka sebagai anak dalam keluarga serta saranan penting sabagai panduan.

SULUNG+SULUNG DAN TUNGGAL+TUNGGAL = PEREBUTAN KUASA

Anak sulung dan anak tunggal memiliki karekter yang sama. Masalah yang dihadapi oleh pasangan ini biasanya berkisar daripada sifat mereka sendiri yang inginkan kesempurnaan dan sentiasa memikirkan siapa yang lebih berkuasa dalam apa juga perkara.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Berhenti daripada terus mengkritik pasangan jika mengimpikan kehidupan yang bahagia. Kritikan pedas biasanya menjadi kebiasaan kepada anak tunggal.
Jangan suka membuat andaian yang berlebihan tentang sesuatu perkara. Contohnya perkara yang belum berlaku, tetapi anda sudah menentukan ia pasti berlaku. Sesungguhnya sikap begitu menjurus menjadikan anda seorang yang keras, bukan hanya pada diri sendiri tetapi juga pada pasangan. Ini adalah sikap yg sangat tidak baik kerana setiap pasangan inginkan kelembutan bukannya kekerasan.
Definisikan peranan masing2 dengan jelas. Ini dpt mengelakkan daripada perdebatan atau pertengkaran tentang siapa yang berhak melakukan ini atau itu. Berbincang dan putuskan sejak awal tentang tanggungjawab masing2.
Hentikan terus sikap tamak atau mendominasi. Tidak semestinya apa yang anda inginkan akan anda dapati.
Dalam mencapai sesuatu perkara, mungkin caranya lebih baik daripada cara anda. Belajarlah untuk berkata "Cara kamu juga baik. Apa kata kita cuba dulu cara yang saya sarankan ini."SULUNG + TENGAH = PARADOKS

Anak sulung harus menerima kenyataan bahawa anak tengah mempunyai karakter terbaik dalam mempertahankan sesebuah perkahwinan. Fakta penting bagi anak tengah, anak sulung adalah 'paradoks'(kelihatan bercanggah tetapi benar) yang membosankan. Sebagai anak yang memiliki kakak / abang dan adik, anak tengah sudah terbiasa bertolak ansur, berbincang dan gemar memendam perasaan daripada meluahkan isi hati yang sebenar.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Selalulah berbincang. Jangan biarkan pasangan anda berkata, "semuanya ok" tanpa mengetahui hal yang sebenarnya. Berusahalah untuk berkongsi perasaan antara satu sama lain.
Buatlah pasangan anda agar merasa dirinya sentiasa istimewa. Khususnya bagi anak sulung, beri pasangan anda hadiah atau kejutan2 kecil kerana kebiasaan anak tengah kurang mendapat perhatian keluarga.
Jika ada masalah, selesaikan segera. Tetapi keputusan hendaklah dibuat secara bersamaSULUNG + BONGSU = PASANGAN BAHAGIA

Pasangan yang ideal dan saling tertarik antara satu sama lain. Anak sulung mengajar perkara2 yang berkaitan dengan prinsip hidup dan rancangan masa depan. Sementara anak bongsu membantu pasangan untuk lebih santai dalam menghadapi hidup. Sebaiknya ialah, isteri sulung sementara suami bongsu. Wanita yang lahir sebagai anak sulung, sifat keibuannya sangat tinggi. Sementara lelaki yang lahir sebagai anak bongsu pula sentiasa memerlukan kehangatan seorang ibu. Dalam hal ini, mereka saling lengkap-melengkapi. Namun perlu diingat, kebahagian dalam perkahwinan bukan 'dilahirkan' tetapi 'diciptakan'.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jangan sesekali membiarkan pasangan (bongsu) mengambil kesempatan ke atas anda. Terutamanya jika pasangan anda lelaki. Berusahalah agar dia sentiasa memahami bahawa perkara remeh-temeh di rumah, bukan hanya tugas atau tanggungjawab wanita seorang.
Jangan terlalu memperbesar-besarkan kelemahan pasangan anda. Kerana setiap orang mempunyai kelemahan, tetapi ia harus diperbaiki dengan cara sebaik mungkin. Jangan terlalu drastik, tetapi pasti.
Beri perhatian sepenuhnya antara satu sama lain.
Komunikasi perlu sentiasa dijaga. Pastikan bahawa peranan anda dan pasangan tetap seimbang dalam posisi yang wajar.


TENGAH + TENGAH = KACAU BILAU

Kelemahan pasangan ini ialah dari segi komunikasi. Tidak gemar berbincang kerana takut berlaku perdebatan dan sering takut jika idea mereka tidak diterima.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jika sukar untuk bercakap, cuba ungkapkan isi hati melalui lukisan. Seperti surat, kad atau pun sms.
Bangunkan kepercayaan diri pasangan melalui pujian, ciuman, dakapan dan sebagainya.
Luaskan pergaulan. Bergaullah dengan rakan2, baik di pejabat atau pun tetangga. Tetapi elakkan daripada kecurangan atau perkara2 yang negatif.
Sentiasa menghormati pasangan. Contoh mudah ialah jangan lupa telefon jika anda pulang lewat atau ingin pulang cepat.TENGAH + BONGSU = AMAN

Seorang pasif dan seorang lagi sosial. Satu kombinasi yang baik dalam segala aspek.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jangan sesekali memperlekehkan pasangan anda, walaupun mungkin idea yang dikemukan kedengaran pelik dan lucu. Dengar dan fikirkan.
Sesekali cubalah idea2 baru. Bukannya apa, sekadar untuk memeriahkan dan lebih menghangatkan lagi perhubungan anda berdua.
Berusahalah untuk menonjolkan kelebihan pasangan anda.
Berusaha untuk berkongsi dalam segala hal. Jgn menangis atau ketawa sendirian.


BONGSU + BONGSU = KELAM KABUT

Kombinasi ini sering terjebak dengan masalah kewangan serta beberapa masalah berat lainnya. Kerana itu sejak daripada awal lagi, mereka hendaklah duduk bersama berbincang tentang hak dan kewajiban masing2. Juga kesepakatan untuk menerapkan disiplin dalam rumah tangga. Jika ianya diabaikan, sudah pasti segalanya menjadi kelam kabut. Kebiasaan buruk anak bongsu ialah gemar menyalahkan orang lain.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jangan suka bertikam lidah, sebaliknya jadilah pendengar setia untuk pasangan. Sentiasa bersikap terbuka dan berusaha untuk menyelesaikan segala masalah.
Sentiasa berkomunikasi dengan baik dan saling ingat mengingatkan, agar tidak berlaku sesuatu yang tidak diingini.
Jangan memulakan pertengkaran sebaliknya hendaklah sentiasa menghindarinya.
Hadapi segala apa yang mendatang dengan tenang serta pasti hidup anda berdua sentiasa dipenuhi dengan keceriaan.Namun artikel ini tidak lebih daripada suatu kebiasaan yang sering dilihat. Jadi, bagaimana pun posisi anda, hendaklah sentiasa berusaha yang terbaik. Juga jangan lupa bersyukur walau di mana posisi anda dalam keluarga agar tidak mempengaruhi perjalanan rumah tangga anda. Dengan kata lain, apa yang dicatatkan hanyalah sebuah petunjuk, bukannya anak panah.

Tiada ulasan:

Iklan

IPMart Online Shopping
Belian dalam RM

Jom Borak


Free chat widget @ ShoutMix

Kerana Agama...

Kerana Agama...
Imam Nawawi